Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Xαλκίδα:Τζαμί Εμίρ Ζαδέ - Emir Zade's Mosque

Xαλκίδα:Τζαμί Εμίρ Σαδέ - Emir Zade's Mosque


Στην σημερινή οδό Κώτσου, απέναντι ακριβώς από τη γέφυρα που ενώνει την ευβοϊκή με τη βοιωτική πλευρά, βρίσκεται σε σημαίνον σημείο της Χαλκίδας, το επιβλητικό τέμενος γνωστό και ως τζαμί του Εμίρ Ζαδέ, που χτίστηκε στους πρώτους χρόνους της οθωμανικής περιόδου (1470-1833). Πρόκειται για ένα από τα τρία τζαμιά που υπήρχαν στην πόλη, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και έχουν καθαιρεθεί ο μιναρές και το προστώο, τα οποία σώζονταν τουλάχιστον έως τα μέσα του 19ου αι. Στο εσωτερικό στη ΝΑ πλευρά βρίσκεται το μιχράμπ, όπου διακρίνονται ακόμα ίχνη χρώματος.

 Μετά την απελευθέρωση είχε μετατραπεί σε στρατώνα, σήμερα στεγάζει μέρος της μεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής Χαλκίδας, χωρίς να λειτουργεί σαν μουσείο ανοικτό στο κοινό.


Αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο της Οθωμανικής εποχής, όπου στεγάζεται αξιόλογη συλλογή Βυζαντινών εικόνων και σε μικρή απόσταση στα ΒΑ υπάρχει οθωμανική μαρμάρινη κρήνη , που κτίστηκε το 1665 και ανακαινίσθηκε το 1796, με όμορφη ανάγλυφη επιγραφή.

Το τζαμί που διατηρήθηκε σε αρίστη κατάσταση, μετατράπηκε σε Μουσείο Μεσαιωνικών και Νεωτέρων χρόνων. Τελευταία έγινε Λαογραφικό μουσείο. Η πλατεία λεγόταν παλιά «Πλατεία Συντάγματος» (από την επανάσταση του 1843), καθώς και «πλατεία του Άρεως».
Επάνω από την είσοδο του τζαμιού υπάρχει η επιγραφή σε Αραβική γλώσσα: «Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνομα του Παντελεήμονα Θεού».

Από το 1937 έχουν ανακηρυχθεί σε ιστορικά μνημεία τόσο το τζαμί όσο και η αραβική κρήνη.

Φωτογραφίες: Σοφιάννα Αγγελοπούλου